Care este durata de viata a unui implant dentar?
Una dintre primele intrebari pe care pacientii le au in legatura cu procedura de implant dentar este “cat dureaza”? Aceasta preocupare are sens si reprezinta un factor decisiv in alegerea metodei de inlocuire a dintilor lipsa.
Datorita materialului rezistent din care sunt realizate si a gradului crescut de integrare in osul maxilarului, implanturile au o longevitate incredibila, putand ajunge in procent de 90% la o durata de peste 15 ani. Mai mult, noile tehnologii si metodele inovatoare care apar constant in acest domeniu contribuie considerabil la cresterea duratei de viata a unui implant dentar.
Factori care determina durata de viata a acestei lucrari
Medicii stomatologi inteleg prin implant dentar dispozitivul de fixare si bontul care sunt realizate din aliaj de titan si sunt foarte rezistente. Longevitatea acestora este conditionata de diversi factori: tipul implantului, locul in care este plasat, sanatatea bucala si obiceiurile alimentare ale pacientului.
Prin urmare, daca te intrebi cat dureaza implantul, te referi la componentele sale metalice montate prin procedura chirurgicala si care au o rata clinica de succes ridicata pe termen lung. Dintele propriu-zis, insa, care poate fi sub forma de coroana, punte sau proteza, necesita inlocuire periodica.
Tipuri de implanturi si longevitatea lor
Pentru a acoperi necesitatile variate ale pacientilor, implanturile sunt disponibile in mai multe tipuri si dimensiuni, iar cele mai frecvente sunt cele din titan osteointegrat si derivati ai acestuia. Tehnicile folosite sunt conditionate de numarul implanturilor, dar si de procedurile suplimentare necesare, in functie de cazul clinic.
Longevitatea implanturilor este determinata de maxilarul pe care este plasat, dar si de densitatea sau calitatea osoasa a acestuia. Astfel, cele plasate pe maxilarul superior au o rata de succes de pana la 84% si pot dura pana la 12 ani, iar cele de pe maxilarul inferior au o rata de succes de pana la 93% pe durata a 12 ani.
Rolul jucat de sanatatea si densitatea osoasa in longevitatea lucrarii
Inainte de a monta un implant dentar, medicul stomatolog va masura densitatea osoasa a maxilarului care poate fi afectata de obiceiurile alimentare, igiena bucala si starea generala de sanatate a pacientului.
Piederea dintilor este insotita deseori de diminuarea densitatii osoase a maxilarului si creeaza necesitatea unor proceduri suplimentare, cum ar fi grefele osoase. Rata de succes a procedurii este conditionata in mare masura de densitatea osoasa care departajeaza calitatea osului in tipuri diferite, de la 1 la 4, 1 fiind cel mai dens.
Astfel, rata de succes a tratamentului variaza in functie de tipul de os de la 97.6% pana la 88.8%. Din fericire, noile tehnologii pot imbunatati considerabil aceste procente.
Rolul jucat de igiena bucala in longevitatea lucrarii
Durata de viata a unui implant dentar depinde de igiena orala a pacientului, dar si de modul in care acesta respecta instructiunile de ingrijire recomandate dupa interventie. Boala giingiilor afecteaza tesutul care sustine dintii, iar o igiena orala precara creaza un mediu favorabil problemelor parodontale, scurtand durata de viata a implanturilor.
In concluzie, cu rutina de ingrijire si igiena bucala adecvate, mai bine de 90% dintre pacienti se bucura de beneficiile acestei proceduri de tratament pentru o perioada de peste 15 ani. Spalandu-ti dintii de doua ori pe zi, folosind ata dentara zilnic si mergand periodic la cabinetul stomatologic pentru controalele de rutina, te asiguri ca lucrarea se pastreaza in cea mai buna stare pentru o perioada cat mai indelungata.