Când și de ce este important să mergi la consult ORL
Otorinolaringologia (ORL) este specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul patologiei urechii, nasului, gâtului și extremității cervico-faciale la adulți și la copii. Cel mai probabil vei primi o trimitere pentru ORL de la medicul de familie, însă există și situații când vei prefera să-ți faci o programare direct la un medic din această specialitate.
Iată cinci dintre aceste situații [1] :
Dacă ți-e greu să respiri pe nas
Când secrețiile nazale continuă să se formeze și după ce te-ai vindecat în urma unei răceli, fiind însoțite de senzații de presiune la nivelul urechilor și durere sau sensibilitate în zona nasului și ochilor, este recomandat un consult de specialitate. Cauza acestor simptome poate fi o sinuzită cronică și doar medicul ORL poate stabili cea mai bună variantă de tratament. Stabilește un consult ORL la Arcadiamedical.ro, pentru a beneficia de servicii medicale de top și un diagnostic corect.
Dacă apar otite recurente
Otitele sunt frecvent întâlnite la copiii între 6 luni și 2 ani, dar și la adulții care practică înotul. Acestea pot apărea după o răceală ori gripă cu suprainfecție bacteriană, din cauza unor leziuni la nivelul urechii sau a unor sinuzite. Dacă otita nu se vindecă sau reapare de 3 ori în 6 luni sau de 4 ori într-un an, medicul ORL va stabili un tratament pe baza investigațiilor de laborator și a examenului audiometric, pe lângă anamneză și examen clinic.
Dacă ai probleme cu auzul
Dacă ți se pare de câteva zile că cei din jur vorbesc prea încet și trebuie să dai mereu volumul radioului ori televizorului mai tare, e posibil să te confrunți cu o scădere a auzului. Cauzele pot fi multiple, de la existența dopurilor de cerumen la otite, traumatisme, sunete puternice, medicamente ototoxice (care afectează nervul auditiv), îmbătrânire, tumori cerebrale.
Doar medicul ORL poate identifica motivele care au dus la scăderea auzului și poate recomanda tratamentul corect sau, în cazul hipoacuziei cauzate de îmbătrânire, poate recomanda proteze auditive.
Dacă îți țiuie urechile
Termenii medicali pentru senzațiile de țiuit, zumzăit sau vâjâit în ureche sunt tinitus și acufene. Trebuie să te prezinți de urgență la un consult ORL dacă acufenele s-au instalat brusc, unilateral, dacă au un caracter pulsatil, sunt însoțite de hipoacuzie acută unilaterală, vertij, deficit neurologic.
Acufenele nu reprezintă o afecțiune în sine, ci sunt un simptom al unei condiții patologice ce urmează să fie identificată de medicul ORL-ist. Printre acestea se numără: afecțiuni ale urechii externe, traumatisme cranio-cervicale, boala Ménière, disfuncții ale trompei lui Eustachio, otoscleroza, comprimarea nervului auditiv de către un vas de sânge cu traseu anormal.
Dacă amețești
Vertijul (amețeala) se numără printre primele 10 cauze de prezentare la departamentul de urgență al spitalelor. Vertijul este cauzat deseori de perturbarea mecanismelor de echilibru la nivelul urechii interne și este resimțit ca o senzație anormală de mișcare a obiectelor în jurul pacientului sau a pacientului în jurul mediului înconjurător.
La originea vertijului pot fi numeroase cauze, însă frecvent întâlnite sunt afecțiunile vestibulului și canalelor semicirculare (organul echilibrului de la nivelul urechii interne). Pentru un diagnostic corect, medicul ORL-ist îți va solicita mai multe informații: durata senzației de amețeală, alte simptome asociate (greață, vărsături, acufene, palpitații etc.), istoricul medical, antecedentele familiale, circumstanțele debutului stării, factorii agravanți (mișcare, zgomote puternice, exerciții fizice).
Dacă te regăsești într-una dintre situațiile de mai sus este important să-ți faci fie direct o programare pentru un consult ORL, fie să ceri medicului tău de familie o recomandare pentru specialitatea ORL. Afecțiunile din această sferă pot avea simptome supărătoare și, în unele cazuri, se pot agrava. Pune-ți sănătatea pe primul loc și mergi la medicul specialist ori de câte ori este nevoie!
Surse:
- Luke Andera, M.D. “8 Reasons to Visit an ENT Specialist.” Mayo Clinic Health System, Mayo Clinic Health System, 30 July 2021, www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/8-reasons-to-visit-an-ent-specialist.