Când se recomandă un consult urologic și ce presupune
Medicul urolog este cel care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul bolilor de uretră, vezică urinară, rinichi, prostată, organe genitale externe și glande suprarenale. Incontinența urinară, infecțiile de tract urinar și calculii renali sunt doar câteva dintre afecțiunile vizate. Descoperă ce simptome impun un control urologic și ce presupune acesta.
Nevoie permanentă de urinare
Cei mai mulți adulți sănătoși urinează de 6-8 ori în 24 de ore. Desigur, când se consumă mai multe lichide, nevoia poate apărea mai des. Vorbim de o problemă atunci când urinările au loc prea frecvent, uneori inclusiv noaptea (te trezești pentru a merge la toaletă).
În general, nevoia permanentă de urinare este acompaniată de senzația că vezica nu s-a golit, deși abia ai fost la toaletă. Există mai multe cauze, printre care infecțiile urinare, cistita, vezica hiperactivă, diabetul, gonoreea, prostatita sau calculii renali.
Urinările dese afectează calitatea vieții și necesită un control urologic. Netratate în timp util, afecțiunile pot ajunge să pună viața în pericol.
Disconfort sau dureri la urinare
Durerea, arsura sau usturimea apărute în timpul urinării au o gamă largă de cauze posibile. Cele mai frecvente sunt cistita, bolile cu transmitere sexuală, prezența pietrelor în tractul urinar, modificări vaginale legate de menopauză, deshidratare și utilizarea săpunurilor sau hârtiei igienice parfumate (în cazul femeilor).
Simptomele sunt deranjante și deseori nu trec de la sine. De aceea, se recomandă un control de specialitate, mai ales în cazul în care au trecut deja câteva zile de la apariție.
Pierdere involuntară de urină
Incontinența urinară sau pierderile involuntare de urină reprezintă un simptom care indică o tulburare a vezicii. Cele mai afectate sunt persoanele în vârstă și femeile care au născut pe cale naturală, însă problema poate apărea la ambele sexe, la orice vârstă.
Slăbirea mușchilor planșeului pelvian, prolapsul vaginal, ruptura de perineu, infecțiile tractului urinar, greutatea în exces și cancerul de colon sunt câteva dintre posibilele cauze ale pierderii de urină. Diagnosticul include de obicei mai multe tipuri de examinări, printre care ecografia abdominală, urocultura, tomografie computerizată (CT) sau cistoscopia.
Scăderea capacității de a obține sau menține erecția
Simptomul este uneori combinat cu scăderea dorinței sexuale și poate apărea în diferite situații. Factorii de risc includ vârsta peste 50 de ani, nivelul ridicat de stres, sedentarismul (lipsa de exercițiu), glicemia crescută, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, fumatul, consumul de alcool sau obezitatea.
Orice bărbat sănătos se poate confrunta uneori cu tulburări erectile. De regulă, capacitatea de a obține și menține o erecție poate fi considerată scăzută când problema apare în mai mult de 50% din încercările de a întreține un act sexual.
Ce presupune consultația urologică?
Multe persoane se simt jenate înainte și în timpul unui control urologic, însă nu este cazul. Trebuie să îți amintești că medicii sunt profesioniști și se confruntă cu situații similare cu a ta în fiecare zi. Cu toate acestea, poate fi de folos să știi cum decurge un consult, pentru a te simți mai în largul tău.
Firește, primul pas este să îi explici doctorului motivul prezentării la consult. Oferă-i detalii despre simptomele tale și nu îi ascunde cât de supărătoare sunt. În unele situații, urologul te va ruga să ții un „jurnal al micțiunilor” – să îți notezi momentele când urinezi.
Urmează apoi examenul fizic. La bărbați este necesar un tușeu rectal, prin care medicul examinează mărimea, consistența și sensibilitatea prostatei. Procedeul constă în introducerea degetului în rect, prin orificiul anal. La femei, examenul fizic poate include o examinare pelvică.
După aceea, în funcție de situație, medicul urolog poate recomanda teste urodinamice, ecografie renală și de prostată, cistometrie, cistoscopie, analize de sânge și urină sau puncție-biopsie de prostată.
În urma rezultatelor de la aceste investigații, medicul îți va da un diagnostic și un plan de tratament.
Nevoia permanentă de urinare, durerile, arsurile sau usturimea apărute în timpul acesteia, pierderea involuntară de urină și scăderea capacității de a obține și menține o erecție sunt cele mai frecvente situații care impun un control urologic. Chiar dacă poate îți este jenă, ține minte că medicul va face tot posibilul să te facă să te simți confortabil.