Cand sa apelezi la reconversia profesionala
Deseori avem impresia ca ne-am nascut ppentru a face ani la rand acelasi lucru. Odata ce am intrat pe piata fortelor de munca, unii sunt de parere ca ar trebui sa mearga pe ultimele parintilor, altii incearca diferite domenii de activitate pana isi gasesc locul de munca cu care sa rezoneze absolut, in timp ce marea majoritate inca merg pe ideea ca nu au de ales si ca sunt practic obligati sa practice aceeasi meserie pana la sfarsitul vietii. Cel mai mult vor avea de castigat toti cei care vor alege sa dea deoparte toate vorbele care circula in popor si vor cauta in permanenta acel loc de munca la care sa se simta increzatori, cat se poate de relaxati si locul unde simt cu adevarat ca apartin.
In zilele noastre oamenii au o alta mentalitate. Si este mult mai simplu sa apelezi la reconversia profesionala atunci cand simti ca nu apartii de un anumit loc. Nu exista niciun factor care te leaga pentru o eternitate de un loc de munca ce nu te reprezinta intru totul, iar solutii vor fi intotdeauna.
Cand sa apelezi la reconversia profesionala
Un foarte bun moment de a te reinventa din prisma locului de munca este atunci cand simti ca oboseala iti pune capac si ca nu mai poti face fata cu succes stresului datorat proiectelor mult prea ample sau dificil de rezolvat, ori din cauza mediului stresant, a colegilor si a sefului care par sa nu dea dovada de profesionalism. In oricare din aceste situatii iti poate fi afectata nu doar productivitatea si confortul personal, dar totodata, in timp, poti da nastere unor grave probleme de sanatate.
Un alt moment in care te poti gandi la reconversie este atunci cand atributiile tale nu sunt conforme cu normele prevazute in contractul de munca sau atunci cand consideri ca activitatea nu-ti este remunerata pe masura. Se stie ca foarte multe persoane deruleaza la cerere/ordin, in timpul programului, diferite activitati care nu sunt prevazute in fisa postului, iar in cazul unor accidente, angajatorii se pot “spala” foarte usor pe maini si sa puna vina in bratele angajatului. Niciodata nu stii ce se poate intampla, asa ca este bine sa discuti transparent cu angajatorul si sa impui aceste aspecte, sa soliciti delegarea la locul de munca, iar in cazul in care nu se rezolva nimic, poti opta pentru o reconversie profesionala.
Daca alegi reconversia profesionala din pricina remunerarii, trebuie sa cantaresti situatia atent. Te poti orienta pe un post mai bine platit la o alta companie, insa pot fi necesare mai multe compromisuri (chirii, destinatia indepartata de locuinta etc.), astfel ca e bine sa tii cont de fiecare detaliu.
Un alt moment cand trebuie sa te gandesti la reconversie e chiar si atunci cand simti ca locul de munca nu-ti mai place sau nu-ti mai ofera aceeasi satisfactie la inceput. Iar reconversia profesionala este des intalnita in zilele noastre din aceasta cauza, tinand cont de ritmul activ al pietei si de tinerii care sunt in permanenta plini de energie si in cautarea unui loc de munca dinamic.