Boala agravata de stres si de stilul de viata nesanatos
Tot mai multe afectiuni sunt provocate sau agravate de alimentatia haotica, de stres, lipsa de somn si de abuzul de medicamente, tutun sau alcool.
Printre ele se numara ulcerul gastric si ulcerul duodenal, doua boli cronice caracterizate prin aparitia unor eroziuni sau ulceratii la nivelul mucoasei stomacului, respectiv duodenului – primul segment al intestinului subtire.
Alimentele „imbogatite” cu E-uri provoaca tot mai multe gastrite, a caror evolutie se poate indrepta spre ulcer, daca pacientii nu iau nicio masura de corectare a stilului de viata.
Indiferent de tipul de ulcer, boala debuteaza prin inflamarea mucoasei gastrice sau duodenale, sub actiunea acidului gastric si enzimelor gastrice secretate in exces.
Hiperaciditatea care duce in final la declansarea ulcerului poate fi cauzata de mai multi factori:
– Infectia cu Helicobater pylori, responsabila pentru aproximativ 50% din cazuri;
– abuzul de medicamente de tipul aspirinei, ketoprofenului sau ibuprofenului;
– fumatul;
– stresul psihologic constant;
– prezenta unei tumori canceroase la nivelul stomacului sau intestinului subtire;
– ereditatea;
– afectiuni precum ciroza, bolile pulmonare cronice, insuficienta renala cronica sau pancreatita cronica. Acestea duc la cresterea aciditatii gastrice;
Boala poate avea urmatoarele manifestari:
– dureri sub forma de arsuri;
– crampe abdominale;
– senzatia de torsiune sau eroziune in capul pieptului;
– lipsa poftei de mancare;
– scaderea in greutate;
– balonari;
– senzatie de greata sau voma dupa masa;
– scaun inchis la culoare, cu urme de sange (in cazul ulcerului hemoragic).
Cand durerea apare la scurt timp dupa servirea mesei, se poate vorbi de ulcer gastric. In cazul ulcerului duodenal, durerea apare la cateva ore dupa masa, cand mancarea din stomac s-a digerat deja. Acesta este si motivul pentru care cei care sufera de ulcer duodenal pot acuza dureri si pe timpul noptii.
Exista si forme de ulcer asimptomatic. Ulcerul silentios,…
Citeste continuarea AICI