Beneficiile utilizării unui soft de salarizare, chiar și în companiile mici

0

În prezent, reușita strategiilor referitoare la resursele umane ale unei companii depinde, tot mai mult, de practicile folosite și de implementarea unor programe informatice pentru activitatea cotidiană. Indiferent de mărimea unei organizații, începând de la procesul de recrutare și până la administrarea de personal, traininguri sau comunicare internă, toate procesele din cadrul unui departament de HR au nevoie de un suport adecvat pentru a fi realizate în condiții optime. 

Odată cu primul om angajat într-o firmă apare și necesitatea plății salariului și a taxelor adiționale. Indiferent că vorbim de 10 sau de 1000 de persoane, un soft pentru salarizare este esențial pentru orice afacere, pentru că gestionarea resurselor umane implică o responsabilitate uriașă. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale utilizării unui program de salarii, chiar și în cadrul firmelor mici:

Automatizarea proceselor repetitive

Digitizarea datelor și automatizarea fluxului de lucru reprezintă un ajutor pentru departamentul de HR. Salarizarea este una dintre operațiunile ce pot bloca activitatea specialiștilor dintr-o firmă, pentru mai multe zile, pentru că există numeroase forme de angajare, contracte diferite de muncă, pontaje, concedii medicale, delegații sau ore suplimentare care trebuie calculate corect. 

Un program informatic eliberează timp pentru alte sarcini importante, cum ar fi activitățile de recrutare și selecție, tot în sfera resurselor umane. Sistemul generează automat documente precum „fluturași“ de salariu, ștate de plată, adeverințe ori declarații fiscale. În plus, este mult mai ușor ca orice informație să fie actualizată sau rectificată în timp util, dacă este nevoie.

Flexibilitate și versatilitate

Orice antreprenor își dorește să știe de oriunde, oricând, timpii de lucru ai angajaților săi și să aibă control total asupra datelor referitoare la resursele umane, cum ar fi statistici sau rapoarte privind evidența cheltuielilor. Softul de salarii folosește tehnologia Cloud și oferă, foarte ușor, toate informațiile necesare, iar pentru acest lucru managerul companiei are nevoie doar de acces la internet. 

Fiind un instrument flexibil și versatil, programul se poate plia pe nevoile specifice ale unei firme, întrucât beneficiază de diferite opțiuni de configurare, parametrizare și filtrare. De exemplu, o companie mai mică poate lucra funcție de politica proprie de salarii și de legislația muncii, așadar sporurile, primele, tichetele de masă sau indemnizațiile trebuie înregistrate într-un sistem personalizat, conform acestor cerințe.

Creșterea productivității și reducerea costurilor

Automatizările cresc eficiența angajaților din departamentul de HR, iar acest lucru vine la pachet cu avantajul reducerii costurilor. Un soft de salarizare poate fi utilizat și de oameni mai puțin pregătiți în domeniul contabil, fiind nevoie doar de o pregătire prealabilă. Acest lucru înseamnă reducerea cheltuielilor cu specialiștii contabili sau eliminarea costurilor legate de un control suplimentar. 

De multe ori, companiile mici apelează la o firmă specializată de contabilitate pentru a verifica toate declarațiile fiscale și documentele întocmite de departamentul de HR. Un software de resurse umane va elimina toate aceste procese și, în plus, aduce eficiență prin actualizarea rapidă a tuturor informațiilor.

Managementul angajaților

Un program de salarizare scurtează timpul petrecut cu administrarea angajaților și timpul de lucru al acestora, dar oferă și posibilitatea generării rapide a unei adeverințe de venit sau pentru sănătate, adăugarea unor noi norme de lucru, modele de contracte ori salariați, înregistrarea coasiguraților sau a unor prime, tichete sau rețineri. Practic, operațiunile legate de resursele umane se realizează doar în mod automat, evitând erorile. Concediile pot fi înregistrate și planificate foarte ușor, la fel și zilele libere, fie că e vorba de sărbătorile legale sau de cererile în baza legii 19/2020 pentru zile libere pentru părinți, în situația suspendării cursurilor sau închiderii unităților de învățământ.  

De asemenea, pontajul este realizat de soft, iar taxele și impozitele sunt calculate automat, pentru fiecare angajat în parte. Mai mult, sistemul oferă acces rapid la istoricul de date și rapoarte privind lucrătorii, evaluarea performanței sau managementul programelor de training.

Respectarea legislației în vigoare

Schimbările legislative se succed cu repeziciune în domeniul salarizării sau protecției muncii, iar acest lucru poate cauza probleme, în special firmelor mici, în care angajații îndeplinesc mai multe roluri. Trecerea cu vederea a unor modificări importante poate duce la amenzi pentru greșeli în raportare sau implementare. Softul de salarizare se actualizează în permanență, funcție de schimbarea legislației, astfel că sunt evitate problemele ce pot apărea din cauza nerespectării legii.

Îmbunătățirea experienței angajaților

În ultimii ani, inovațiile tehnologice și-au pus, tot mai mult, amprenta asupra tuturor indivizilor. Oamenii obișnuiesc să folosească dispozitive cât mai moderne, aplicații specializate sau site-uri dedicate pentru multe activități zilnice. Asta înseamnă că și la locul de muncă, mai ales acolo unde sunt angajați tineri, este nevoie de soluții care să schimbe practicile de lucru tradiționale și să faciliteze comunicarea între departamente. Un soft de salarizare imprimă profesionalism, ajută oamenii să fie mai responsabili și mai conectați, să acționeze rapid și să contribuie la dezvoltarea companiei.

Resursele umane reprezintă succesul oricărei afaceri. Mai mult timp și energie pentru sarcini importante vor face ca și departamentul de resurse umane să contribuie într-un mod mai valoros la activitățile generatoare de profit din cadrul unei firme. Un soft de salarizare oferă rapiditate, acces facil la informații și corectitudine, atribute dorite de orice companie și, în special de cele mici, care au nevoie de sprijin pentru dezvoltare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.