Beneficiile si riscurile utilizarii gelului antibacterian
Dupa aparitia coronavirusului, au fost propuse multe mijloace pentru a evita contaminarea, dar fara indoiala unul dintre cele care a ramas inca popular, din primul moment al pandemiei, este gelul hidroalcoolic, denumit si gel dezinfectant.
Acum, acest produs este utilizat in fiecare zi si este produsul pe care il aplici uneori de mai mult de 10 ori pe zi, cand intri intr-un magazin, acasa sau chiar optional pentru igiena proprie, in diverse alte situatii. K sept a venit astfel cu numeroase solutii in acest sens, inclusiv cu geluri dezinfectante pentru maini, dar si cu produse pentru suprafete.
Utilitatea gelului dezinfectant
Gelul hidroalcoolic este un aliat important pentru eliminarea virusurilor de pe mainile tale, deoarece acesta este un tip de produs antiseptic, care a fost dezvoltat ca un substitut pentru apa si sapun. Este un mod rapid si usor de a ne igieniza mainile oriunde si de a evita anumite boli. Potrivit specialistilor, o spalare buna a mainilor cu sapun timp de cel putin 20 de secunde, elimina bacteriile sau virusii care ar fi putut ajunge la piele si de aici in intreg organismul. Unul dintre cele mai des utilizate astfel de produse este K sept dezinfectant.
Toate gelurile care pot fi gasite sunt diferite si de multe ori ne intrebam care va fi cel mai bun pentru a evita infectarea? Ei bine, trebuie pur si simplu sa ne uitam la compozitia gelului pentru a determina daca este sau nu bun pentru noi.
Un gel pentru maini destinat dezinfectarii, trebuie sa contina un procent de alcool intre 60% si 95% , deoarece numai aceste geluri vor putea ucide germenii. Desi gelul igienizant este util si ajuta la prevenirea imbolnavirii, ar trebui sa fie doar un supliment pentru spalarea mainilor. Dupa cum asigura OMS, spalarea zilnica cu apa si sapun este necesara, deoarece aceste geluri nu indeparteaza murdaria, ci bacteriile din stratul superior al mainilor.
Riscurile abuzului de gel hidroalcoolic
Utilizarea repetata a sapunurilor, dezinfectantilor, gelurilor sau excesul de igiena poate distruge prima bariera defensiva a corpului, pielea si barierele sale de protectie. Mainile pot fi uscate si pielea poate parea crapata. Un exces de sapun, apa sau geluri dezinfectante poate determina eliminarea stratului lipidic al pielii.
Excesul de gel dezinfectant si sapun poate produse eczeme de contact iritante sau alergice. O reactie inflamatorie a pielii care duce la mancarime severa si peeling poate perturba astfel confortul tau, ceea ce inseamna ca atunci cand utilizezi Dezinfectant K sept este recomandat sa iei in calcul si aceste aspecte si sa il utilizezi cu moderatie. Eczema apare ca o consecinta a abuzului de iritanti care dau nastere la leziuni ale pielii, modificand cel mai superficial strat al pielii.
Dermatita de contact este o alta cauza a igienei in exces. Aceasta se manifesta sub forma de roseata si inflamatie, potrivit specialistilor din domeniu. Este mai frecventa la persoanele care au deja leziuni anterioare ale pielii, cum ar fi psoriazisul.
Alterarea microbiomului poate fi o consecinta a excesului de igiena indiferent de produsele utilizate – geluri sau apa si sapun. Gelul hidroalcoolic ucide microbii potential periculosi, dar modifica si bacteriile benefice de pe pielea noastra. Cand folosim acesti dezinfectanti, eliminam toti microbii care stau pe mainile noastre, dar si bacteriile bune. Acest lucru poate duce la mirosuri neplacute, ciuperci si chiar infectii ale unghiilor.
Desi dermatologii recomanda ca utilizarea acestor geluri sa fie insotita de utilizarea unui hidratant suficient de bun pentru a preveni pielea sa devina prea uscata, aici mentionam cele mai complete si benefice solutii pentru pielea ta:
- Creme hidratante cu extracte naturale – cremele hidratante cu ingrediente naturale sunt unele dintre cele mai recomandate, deoarece multe dintre plantele folosite in compozitia lor vin cu un efect antiseptic suplimentar;
- Creme hidratante pentru bebelusi – cremele pentru bebelusi sunt de asemenea foarte bune pentru a preveni uscarea mainilor deoarece aceste creme sunt produse special pentru pielea sensibila a bebelusilor;
- Creme cu uree – cremele cu uree sunt foarte hidratante si redau elasticitatea pielii.
Avand in vedere toate aceste aspecte, in momentul in care utilizezi gel dezinfectant cu moderatie, efectele sunt unele dintre cele mai pozitive. Vei ramane protejat de bacterii si alte microorganisme, contribuind astfel la o mai buna sanatate a intregii familii.