Avantaje și dezavantaje în a deveni asistent medical

0

Misiunea unui asistent medical este de a îndeplini sarcini administrative și clinice într-o unitate medicală. Sarcinile unei astfel de meserii includ efectuarea de programări, actualizarea registrelor medicale, pregătirea pacienților pentru teste fizice, inclusiv prin recoltarea de probe. Dacă simți că ești potrivit pentru o astfel de carieră, trebuie să pui în balanță avantajele și dezavantajele acestui tip de activitate.

Oportunități de angajare

Domeniul medical este unul în care oferta nu depășește niciodată cererea din piață. Pentru personalul sanitar, oportunitățile de angajare sunt dintre cele mai diversificate. Spitalele, clinicile și policlinicile funcționează atât în regim de stat, cât și în rețeaua medicală privată. 

În plus, pentru fiecare cabinet de medicină de familie există unul sau mai multe posturi de asistent. La toate acestea trebuie să adaugi o mulțime de unități spitalicești din străinătate, pregătite să te primească în colectivul lor, cu toate beneficiile sociale și financiare aferente.

 

Specializare rapidă

În România, pentru a deveni asistent medical, ai la dispoziție două tipuri de specializare, obținute după absolvirea examenului de Bacalaureat, ambele cu durata de 3 sau 4 ani. Poți alege să urmezi o facultate de profil, cu examen de admitere constând în două probe, una obligatorie (Biologie) și una la alegere (Chimie sau Fizică). Studiile de licență pentru asistent medical generalist durează 4 ani, iar cursurile pot fi urmate atât la stat, cât și la o universitate privată. 

O alternativă la studiile superioare este înscrierea la cursurile uneia dintre cele peste 100 de școli postliceale sanitare din România. La final, pentru a fi acreditat, ai nevoie de recunoașterea din partea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Pentru pregătirea examenului de admitere la o astfel de instituție de învățământ trebuie să consulți lista cu cărți pentru cei care studiază să devină asistenți medicali.

 

Activitate diversificată

Ca asistent medical poți îndeplini o varietate de sarcini. Dacă ești o fire organizată, îmbrăcat în halat alb poți întâmpina pacienții de la recepție, făcând muncă de birou, ținând evidența facturilor, fișelor și a formularelor asigurărilor de sănătate. Dacă ești pasionat de medicina clinică, poți asista medicii în unități spitalicești, pregătind pacienții și participând chiar la intervenții chirurgicale. 

Într-un salon de spital, asistenții petrec cel mai mult timp împreună cu bolnavii, pe care îi ajută fizic și emoțional să treacă mai ușor peste acele momente. Instrumentarul unei astfel de unități este esențial, iar depozitarea și sterilizarea sunt în sarcina asistentului medical.

 

Program atipic

Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale meseriei de asistent poate fi orarul haotic. La cabinetul unui doctor, în sistemul sanitar de stat sau privat sau pe secția unui spital activitatea înseamnă mult mai mult decât cele 8 ore tradiționale de lucru. Turele prelungite sau chiar dublate, gărzile de noapte, programul ce nu face diferență între zilele de rând și cele de weekend fac parte din rutina cotidiană a unui asistent medical. Partea bună este că poți compensa programul mai încărcat cu zile de binemeritată odihnă, iar munca suplimentară este pontată și plătită.

 

Multă responsabilitate

Activitatea ta în calitate de asistent medical influențează condiția fizică a pacienților. Din acest motiv, trebuie să fii foarte atent și precaut, de la completarea documentației până la efectuarea procedurilor medicale. Trebuie să ții cont de faptul că orice greșeală de scriere sau de execuție poate dăuna pacientului.

 Informațiile din fișa unui pacient sunt de bază pentru aplicarea tratamentului, așadar trebuie să fie complete, exacte și fidele, astfel încât medicii și colegii din alte ture să continue complementar, fără reacții adverse nedorite. Recoltarea, manipularea acelor și pregătirea instrumentarului medical trebuie sunt manevre pe care trebuie să le stăpânești cu multă responsabilitate.

Specializarea ca asistent medical este într-adevăr o oportunitate de carieră. Analizează beneficiile și punctele negative ale acestei meserii și în funcție de rezultat ia o decizie cu privire la viitorul tău.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.