Aparate și unelte care nu trebuie să-ți lipsească din casă

0

Se spune că într-o casă de gospodar poți să găsești mereu tot ceea ce este necesar. Având aparatele și uneltele potrivite vei putea face singur o serie de reparații, amenajări și adaptări care sunt mereu necesare, fără să mai apelezi la ajutorul specialiștilor, al meșterilor și fără să mai plătești pentru serviciile lor.

Cele mai utile aparate ignorate

Rolul acestora este de a preveni multe dintre problemele care pot să apară în orice casă și pot compensa unele dintre cele mai frecvente vicii de construcție sau dezavantaje ale locuințelor. Cap de listă în categoria aparatelor necesare, dar deseori ignorate, sunt modelele de ventilatoare ce contribuie la buna aerisire a spațiilor unde împrospătarea aerului nu este posibilă sau se realizează cu dificultate. Încăperile vizate sunt băile fără aerisire, apartamentele cu vedere spre străzile aglomerate, bucătăriile, camerele aflate la subsol, dar și beciurile și pivnițele. Sistemele de ventilare au capacitatea de a extrage aerul viciat din interior, dar sunt și cea mai bună modalitate care poate preveni apariția mucegaiului (în băile fără fereastră, de exemplu) sau a igrasiei (din cauza umezelii, în camerele din subsol sau demisol).

Un alt tip de aparat ignorat, dar foarte util, este cel ce ajută la dedurizarea apei. Simpla lui utilizare poate salva multe dintre electrocasnicele din casă care folosesc apă din rețeaua publică, de cele mai multe ori cu o concentrație mare de calcar. În plus, sunt mai ecologice decât soluțiile de tip anticalcar pe care le folosim frecvent și care sunt foarte scumpe. Pe listă se mai pot afla aparatele pentru dezumidificarea aerului, filtrele de apă și sistemele care colectează impuritățile din instalațiile prin care circulă apă, fluide non-agresive sau gaz. Acestea din urmă au rolul de a proteja foarte eficient centralele termice, de exemplu, dar și alte electrocasnice care au un cost de achiziție mare, prelungindu-le durata de viață.

Utile în orice casă

Pandemia a fost cea mai bună dovadă că este înțelept să ai în casă și să știi să utilizezi diferite unelte. Unele reparații extrem de simple, pe care oricine le poate face, sunt imposibil de realizat tocmai pentru că îți lipsesc sculele necesare.

În ciuda glumelor și a ironiilor, o masina de gaurit este una dintre cele mai versatile și necesare, tocmai pentru că este multifuncțională. Modelele moderne intră cu succes în categoria celor profesionale, dar care pot fi utilizate pentru diferite proiecte de bricolaj sau pentru reparații și modificări. Mașina poate găuri, înșuruba, tăia, șlefui și freza. 

Deținerea acestei scule este necesară în orice gospodărie, dar dacă locuiești la casă, unde este mereu ceva de reparat, recondiționat sau de îmbunătățit, se poate afirma că o bormașină bună, cu acumulatori sau cablu, este o necesitate.

În această categorie intră și toate sculele și uneltele de mână pentru reparații uzuale, de la banalul tub cu silicon la clești și șurubelnițe, șperaclu și diferite tipuri de chei. Simplul fapt că le ai te poate scoate din încurcături, neplăceri serioase și diferite probleme pe care le-ai putea rezolva singur, fără costuri suplimentare și fără ajutor.

Cinci lucrări pe care le poți face singur

Având ceea ce este necesar, respectiv sculele și uneltele potrivite, o serie întreagă de lucrări pot fi realizate în regie proprie. Adică le poți face singur, chiar dacă nu ești un meșter specialist. Satisfacția este dublă. Economie de bani și bucuria de a face lucruri importante în casă, cu mâna ta. Cele mai accesibile lucrări pe care le poți face singur sunt:

  1. Zugrăvitul și îndreptarea imperfecțiunilor unor pereți, dar și astuparea crăpăturilor. Materialele moderne de care poți dispune azi te fac specialist, chiar dacă nu ai pus mâna pe un trafalet niciodată în viața ta. Folosește cu încredere indicațiile de pe etichetele produselor și sculele potrivite și lucrul va merge strună. 
  2. Schimbarea unei baterii și a sifonului de la chiuvete. Montarea acestora este aproape intuitivă și dacă vei desface bateria sau sifonul vechi cu atenție și răbdare, vei urma cel mai bun curs care te va ajuta să montezi obiectele noi cu succes. 
  3. Izolații și finisaje cu silicon. Este una dintre cele mai simple activități, iar rezultatele sunt mereu excelente.
  4. Reparații ale pieselor de mobilier, de la montarea unor balamale noi până la înlocuirea  mânerelor. Este simplu și va împrospăta casa cu efort și cheltuială minimă.
  5. Retușuri și reparații ale fliselor de faianță, gresiei sau ale plăcilor de parchet se pot realiza simplu și ușor cu câteva scule potrivite și adezivul corect.

 

Este mereu util și avantajos să iei în calcul avantajele nete pe care le aduce utilizarea unor aparate și a unor scule. Folosindu-le, poți preveni incidente și situații neplăcute sau poți rezolva rapid probleme inerente care apar în orice casă. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.