Afecțiunile umărului. Care sunt cele mai frecvente și ce trebuie să știi despre ele

0

Umărul, împreună cu clavicula și scapula, reprezintă un element central al sistemului musculo-scheletal, esențial pentru îndeplinirea majorității activităților cotidiene. Afecțiunile care implică umărul pot afecta nu doar mobilitatea, ci și calitatea vieții, deoarece pot reduce capacitatea de a desfășura sarcini obișnuite și pot influența astfel negativ starea emoțională. Durerea persistentă, restricțiile de mișcare și frustrările legate de incapacitatea de a realiza anumite activități pot contribui la scăderea stimei de sine și la apariția anxietății.

 

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale umărului?

 

Datorită complexității sale anatomice și a varietății de mișcări pe care le permite, umărul este predispus la multiple afecțiuni, în special de natură  traumatică. Loviturile puternice la nivelul umărului pot duce la separarea temporară a capului humerusului (osul superior al brațului) de cavitatea sa normală în scapulă (osul umărului), situație cunoscută în termeni medicali sub denumirea de dislocare umar. În plus, activitățile care implică ridicarea sau aruncarea obiectelor, cât și cele care presupun efectuarea unor mișcări repetitive, pot favoriza apariția tendinitei, a bursitei și altor probleme specifice.

 

Sindromul de impingement

 

Sindromul de impingement al umărului este o afecțiune caracterizată prin comprimarea între osul umărului și osul acromion (o parte a scapulei) a tendoanelor sau a burselor din articulația umărului. O cauză comună a durerii de umăr la adulți, sindromul de impingement poate necesita tratament chirurgical, dacă opțiunile conservatoare nu ameliorează simptomele sau dacă se constată existența unui risc major de complicații și de deteriorare a structurilor umărului.

 

Compresia continuă a tendoanelor și a altor structuri din articulația umărului poate duce la slăbirea și deteriorarea acestora, ceea ce poate contribui la instabilitatea umărului și, în anumite circumstanțe, poate spori riscul de dislocare. În cazul în care umărul suferă dislocări repetate, o artroscopie de umar poate fi utilizată pentru a repara structurile lezate.

 

Tendinita

 

Tendinita umărului este o afecțiune caracterizată prin inflamarea tendoanelor care înconjoară articulația umărului, cu rol în stabilizarea umărului în timpul mișcărilor. Tendinita apare de obicei ca urmare a suprasolicitării sau a mișcărilor repetitive ale umărului. Principalele simptome ale tendinitei includ durere în zona umărului, creșterea în dimensiuni a zonei afectate și restricții de mișcare. Tendinita poate afecta atât sportivii de performanță, cât și persoanele care desfășoară activități repetitive în viața de zi cu zi.

 

Bursita

 

Bursita umărului descrie inflamarea burselor umărului, mici saci umpluți cu lichid care reduc frecarea între tendoane și oase, situați în articulația umărului. Bursa are rolul de a facilita mișcarea tendoanelor și a mușchilor în timpul mișcărilor umărului. Inflamația bursei, survenită din cauza traumatismelor, a suprasolicitării sau a infecțiilor, poate duce la apariția durerii (resimțită preponderent în partea laterală a umărului) și a sensibilității la atingere sau la mișcare. Tratamentul pentru bursita umărului poate presupune administrarea de antiinflamatoare non-steroidiene și, în cazurile severe sau persistente, drenarea lichidului din bursă.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.