7 moduri prin care îți poți îmbunătăți modul de alergare

0

Alergatul este o activitate excelentă, care îți oferă beneficii atât pentru forma fizică, dar și pentru sănătatea mentală. Atunci când este corect făcută, alergarea devine o plăcere, iar distanța parcursă va crește fără să-ți dai seama. O tehnică corectă de alergare este o provocare. Ai nevoie de timp și răbdare astfel încât corpul tău să se adapteze la cerințele sportului. 

Află în continuare cele mai importante 7 moduri prin care poți obține o tehnică de alergare potrivită, astfel încât beneficiile să fie maxime. 

     1. Aleargă cu pași scurți

Pasul lung, practic un salt înainte în timp ce alergi, este ineficient și consumă energie. Cel mai bine este să stai puțin înclinat înainte, iar când ai senzația că vei cădea, fă un pas astfel încât să te echilibrezi. Aceasta ar trebui să fie lungimea pasului tău în timpul alergării. Alergând cu pași mici vei consuma mai puțină energie, iar distanța totală va fi mai lungă. 

     2. Alege echipamentul potrivit 

Cea mai complicată achiziție va fi alegerea pantofilor de alergat. Deși există posibilitatea de a începe să alergi cu un echipament obișnuit, nespecific, cel mai bine este să te axezi pe încălțăminte pentru alergare recomandată de Decathlon. Pantofii de alergare sunt special concepuți pentru a proteja picioarele în funcție de suprafața pe care alergi, având aderențe diferită pentru fiecare dintre acestea. Designul special amortizează șocul de aterizare și susține încheieturile. Pantofii de alergare au proprietatea de a face față șocului creat de impact, de fiecare dată când piciorul lovește pământul. 

     3. Relaxează-ți umerii

Pentru majoritatea alergătorilor neexperimentați, unul dintre primele locuri în care vor simți tensiunea este în zona umerilor. Dacă simți că ai umerii blocați sau ai senzația unui început de cârcel, va trebui să te relaxezi, făcând câteva mișcări specifice, cum sunt rotirile sau extensiile. Respiră adânc și oftează, ar trebui să simți o relaxare instantă, iar umerii vor cădea imediat. Pe tot parcursul alergării, repetă această mișcare pentru a elimina energia acumulată în tensiunea umerilor. Având umerii relaxați, într-o poziție căzută, pieptul se va deschide, permițând o respirație mai bună. 

     4. Menține o postură dreaptă 

Poziția corpului în timpul alergării este unul dintre secretele pentru un exercițiu benefic. Cei mai mulți dintre noi ne petrecem majoritatea timpului stând pe scaun, cu umerii rotunjiți și șoldurile relaxate. Toate aceste obiceiuri vor afecta postura în timpul alergării, din acest motiv va trebui să o corectezi în mod conștient destul de des. 

     5. Mișcă brațele

Poziția corpului pe distanțe lungi este diferită de cea pentru sprinturi. Alergătorii pe distanțe lungi își conservă energia făcând mișcări naturale pe lângă corp. Ținerea brațelor ridicate și mișcarea puternică consumă cu 12% mai multă energie decât lăsarea lor să se balanseze în mod natural. 

     6. Păstrează un ritm moderat

Mulți alergători consideră că alergând repede aleargă eficient, ceea ce nu este chiar corect. Începe cu alergări în ritm moderat, astfel încât ritmul cardiac se va echilibra și el. Corpul se va adapta treptat cu efortul fizic, iar atunci vei putea să alergi mai repede fără să ai niciun fel de disconfort legat de respirație. Evită suprasolicitarea, respectiv lovirea pământului cu călcâiul în fața genunchiului. Acesta este un mecanism de frânare, care te va scoate din ritm, încetinindu-te în loc să te propulseze eficient înainte. 

     7. Folosește respirația abdominală

Pentru a învăța acest gen de respirație, întinde-te pe spate, cu o carte așezată pe abdomen. Inspiră încet, în timp ce urmărești cum cartea se ridică, apoi coboară cartea expirând încet. Respirația în timpul alergării ar trebui să urmeze același ritm precum în exercițiul cu cartea. Respectarea corectă a respirației este o parte integrantă a tehnicii de alergare și trebuie învățată, astfel încât efortul depus să nu afecteze oxigenarea corectă. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.