6 „trenduri” devenite în virale în pandemie care ne afectează dantura

0

Pentru zâmbetul de Hollywood, suntem dispuși să compromitem mai mult decât ar trebui. În perioada pandemică, trenduri medicale au luat cu asalt platformele de socializare, însă majoritatea dintre ele sunt nicidecum ajutătoare, ci chiar nocive pentru zâmbetul impecabil. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre șase „trenduri” de care ar trebui să ne ferim dacă ne dorim o dantură sănătoasă.

Lămâia, aliat pentru dinții albi?

În spațiul online lămâia a devenit, în ultimele luni, un aliment-minune pentru întreaga „detoxifiere” a corpului, dar și pentru albirea dinților la domiciliu.

În realitate, nimic nu ne poate detoxifia organismul atât de ușor, nici măcar lămâia, care nu are niciun efect în procesul de albire dentare, din contra: lămâile sunt extrem de acide și au un efect nefast asupra smalțului dentar, ducând la erodarea și sensibilizarea sa.

Uleiul de cocos folosit ca apă de gură

Fiind considerată o practică ayurvedică, clătirea cavității orale cu ulei de cocos pentru cel puțin 20 de minute pe zi a luat cu asalt Internetul în pandemie, promițând albirea dinților și tratarea gingivitei. În realitate, gingivita poate fi diagnosticată și tratată doar în cabinetul profesionistului, nicidecum la domiciliu; lăsată netratată, gingivita se poate agrava, ducând la parodontoză, riscul final fiind chiar pierderea dinților.

În acest caz, singurul tratament de care dispunem sunt implanturi dentare, motiv pentru care consultul la stomatolog încă de la primele semne ale sângerărilor gingivale este vital. Mai mult decât atât, statisticile arată că oamenii înlocuiesc pasta de dinți cu uleiul de cocos, ceea ce pune la risc sănătatea orală și favorizează apariția cariilor, dar și afecțiunile gingivale.

Gustări sănătoase – fructele uscate

Din dorința de a apela la un „snack” sănătos, în pandemie am întins mâna cel mai adesea după fructe uscate și confiate – smochine, mere, caise și altele. În realitate, fructele uscate și-au pierdut toate beneficiile fructelor obișnuite, nemaiavând niciun beneficiu asupra sănătății noastre.

Mai mult decât atât, fructele confiate au un surplus de zaharuri care ne afectează smalțul dentar și riscăm chiar să ne fisurăm dinții – departe de a fi un „snack” sănătos, fructele uscate nu cauzează decât efecte nefaste asupra sănătății noastre orale.

Cărbunele activ

Un element nelipsit din băile multora, pasta de dinți cu cărbune activ presupune că albește dinții și le oferă strălucirea mult dorită. Într-adevăr, consistența abrazivă a acestor paste de dinți pot înlătura unele pete superficiale, însă efectele dăunătoare sunt mai numeroase decât cele aparent benefice.

Cele mai multe paste de dinți cu cărbune activ distrug smalțul dentar, fiind mult prea dure pentru suprafața dinților. Mai mult decât atât, nu există niciun studiu științific care să ateste efectele pe care cărbunele le are asupra albirii dinților.

Apa de gură cu oțet

Virală mai ales în rândul celebrităților care promovează un stil de viață sănătos și detoxifierea organismului, clătirea gurii cu oțet ne poate distruge dinții într-un timp mai scurt decât am crede; oțetul erodează smalțul dentar și face dentina să pară mult mai galbenă decât este.

Deci, nu numai că nu are niciun efect pozitiv în ce privește albirea dinților, ci dimpotrivă: îi îngălbenește după doar câteva utilizări. Conform studiilor științifice, oțetul de mere nu are niciun beneficiu real asupra sănătății noastre orale sau generale.

Pilirea dinților cu ajutorul pilelor pentru unghii

Platforma TikTok a abundat începând cu luna noiembrie 2020 în videoclipuri în care tinerii își pileau, la propriu, dinții, cu ajutorul pilelor pentru unghii, pentru a obține „forma” pe care și-o doreau. Considerat de utilizatorii platformei un „hack”, medicii atrag atenția asupra acestui obicei, care distruge complet smalțul dentar, provocând sensibilitate dentară.

Unghiile pot fi pilite, deoarece cresc la loc – dinții, în schimb, sunt permanenți. Procedurile de cosmetică dentară pot fi realizate doar de specialistul dentar, stomatolog sau ortodont, iar procedurile pe care le avem la dispoziție mulțumesc orice nevoie: dinții pot fi scurtați, dacă e cazul, forma lor poate fi corectată, iar alinierea poate fi modificată cu ajutorul unui aparat dentar metalic, din safir sau invizibil. Este vital să abandonăm orice încercare de a ne modifica dantura acasă, pentru că ne supunem unor efecte negative ireversibile sau extrem de costisitoare.

Trăim în era informației. Însă, în acest val de informații, este important să facem o selecție chibzuită și să filtrăm fiecare noutate și fiecare „trend” care pare suspicios. Remediile naturiste precum oțetul și lămâia, alături de „hack-urile” precum pilirea dinților la domiciliu ne pot transforma dinții pentru totdeauna, și nu în felul în care ne-am aștepta. Dantura impecabilă se creează și se menține cu ajutorul stomatologului, artizanul zâmbetului, prin consultații regulate, și cu ajutorul unei igiene dentare riguroase, nicidecum prin urmărirea unor tendințe digitale care ne fac, în final, mai mult rău decât bine. Chiar dacă par soluții mai „la îndemână”, aceste trenduri nu fac decât să ne îndepărteze de zâmbetul impecabil la care visăm.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.