6 situații când nu ar trebui să îți ceri scuze niciodată
Nu ar trebui să îți ceri scuze niciodată! O frază care te face să te simți ușurată ori să simți rușine sau chiar vinovăție. Cultura noastră are și un proverb grăitor: capul plecat, sabia nu îl taie. Dar în viață sunt situații când fruntea ar trebui să stea sus, în niciun caz capul plecat!
Nu ar trebui să îți ceri scuze când nu e vina ta
Cineva dă peste tine pe stradă, poate nici nu își cere scuze, dar tu o faci instinctiv. Un scenariu banal, extrem de cunoscut. De ce se întâmplă asta? Întâi e necesar să ne raportăm la educație. La părinții care ne învățau că trebuie să fim exagerat de politicoși, pentru a nu lăsa o impresie proastă. Dacă eram cuminți, ascultători, nu ne făceam de râs părinții, în sfârșit eram demni să primim iubire și atenție. O condiționare care s-a perpetuat până la maturitate și care mai are o componentă: vocea critică interioară.
Dacă nu îmi cer scuze atunci sunt nepoliticos, prost crescut. Și care este riscul? Să nu fiu plăcut, acceptat, prețuit. Prin urmare scuza devine un automatism, o modalitate de protecție. Iar în relațiile cu cei apropiați o garanție că nu supăr sau îi diminuez iritarea celuilalt. Nu mai e furios pe mine? Răsuflu ușurat, căci scad șansele să mă respingă sau să mă abandoneze.
Investești timp în tine
Ai grijă de tine, ai activități care îți fac plăcere și nu vrei să renunți la ele. Firesc, nu? Ei bine, dacă ai un partener de cuplu care își dorește o relație fuzională (de parcă ați fi legați cu un cordon ombilical), timpul tău personal va fi o amenințare pentru el. Este normal să vrei să mergi la sală, la spa, la tenis, la coafor, să citești etc Aceste elemente…
Citeste continuarea AICI