6 investigații medicale și analize recomandate anual
Vizita anuală la medic are o importanță deosebită pentru monitorizarea stării de sănătate, prevenirea afecțiunilor cronice și complicațiilor afecțiunilor deja prezente. Totuși, multe persoane tind să neglijeze investigațiile de rutină, din comoditate, frică sau credința că acestea nu sunt o necesitate. Este important să înțelegem că bolile cronice nu apar brusc, ci progresiv, adesea acestea fiind asimptomatice în stadii incipiente. Chiar dacă nu produc simptome, acestea evoluează și deteriorează în continuare țesuturi sau organe. Pe de altă parte, unele modificări ale analizelor de sânge și ale investigațiilor pot indica un risc crescut de a dezvolta o anumită boală, ceea ce necesită intervenție terapeutică imediată. Prin urmare, vizita medicală de rutină este esențială. Iată ce analize și investigații medicale sunt recomandate anual.
1. Analize de laborator
Analizele de laborator includ analize de sânge, urină și fecale. Parametrii sângelui și compoziția urinei trebuie să se încadreze în anumite intervale de normalitate. Astfel, rezultatele anormale pot indica prezența unor afecțiuni. Examenul scaunului (coprocultura) are ca scop identificarea agenților patogeni din materiile fecale, pentru a depista o eventuală infecție.
Analizele de sânge recomandate anual sunt:
- Hemoleucograma (măsurarea celulelor roșii și albe din sânge, a trombocitelor și hemoglobinei) – ajută la diagnosticarea anemiilor.
- Glucoza serică (glicemia) – glucoza serică mare indică prezența diabetului zaharat sau prediabetului.
- Uree și creatinină – evaluează funcția renală.
- Profil lipidic (nivelul de grăsimi din sânge) – profilul alterat indică dislipidemie și risc cardiovascular.
- TSH și FT4 – evaluează funcția tiroidei. Screeningul pentru bolile tiroidiene se recomandă începând cu vârsta de 35 de ani.
- PSA (antigen prostatic specific) – depistează afecțiunile prostatei. Se recomandă la bărbații peste 40 de ani.
2. Electrocardiogramă (EKG)
Electrocardiograma înregistrează activitatea electrică a inimii, care funcționează datorită impulsurilor electrice ce declanșează funcția de pompă. Un EKG se efectuează rapid, în 10 minute, înregistrarea propriu-zisă fiind de doar câteva secunde. Înregistrarea are loc în repaus, după ce o serie de electrozi se atașează pe piept, glezne și încheieturi. Rezultatul poate indica o activitate normală a inimii sau unele afecțiuni, cum ar fi aritmii cardiace, cardiopatie ischemică, status post-infarct miocardic sau preinfarct.
3. Ecografie abdominală
Ecografia abdominală are scopul de a examina organele interne (stomac, ficat, vezică biliară, splină, intestine, pancreas, rinichi, ovare, uter). Aceasta se efectuează prin deplasarea sondei ecografice, cu ajutorul unui gel, pe suprafața abdomenului și spre lateral. Poate depista modificări de structură, formațiuni tumorale sau chisturi, modificări de volum.
4. Mamografie
Mamografia este o metodă de screening pentru cancerul de sân. Se recomandă anual femeilor peste 40 de ani și celor cu factori de risc ereditari pentru cancer de sân. Mamografia folosește o doză mică de raze X pentru a prelua imagini de la nivelul țesutului mamar. Aceasta se realizează prin presarea sânului între două suprafețe dure.
5. Consultație ginecologică
Consultația ginecologică se recomandă anual tuturor femeilor, după începerea vieții sexuale. Aceasta presupune examenul pelvin, recoltarea de secreție pentru analiză, testul Babeș-Papanicolau și ecografia transvaginală.
Examenul pelvin se efectuează pe masa ginecologică. Medicul examinează vulva și vaginul vizual, folosind un speculum care deschide vaginul. De asemenea, acesta efectuează un examen digital.
În timpul examenului pelvin, medicul recoltează secreție pentru analiza acesteia în laborator. Analiza poate depista o infecție cu transmitere sexuală. De asemenea, medicul va recolta țesut de la nivelul colului uterin, pentru screening-ul cancerului de col uterin. Acesta va fi analizat în laborator pentru a depista celule canceroase și precanceroase.
Medicul poate considera necesară și ecografia transvaginală. Aceasta presupune inserarea sondei ecografice în vagin, cu ajutorul unui gel special. Astfel, se pot vizualiza în detaliu țesuturile de la nivelul cervixului, uterului și ovarelor.
6. Consultație stomatologică
Sănătatea orală este la fel de importantă. Astfel, se recomandă o consultație stomatologică în fiecare an și o igienizare dentară la fiecare șase luni – detartraj și periaj profesional. Consultația stomatologică ajută la depistarea cariilor în stadiu incipient, dar și a altor afecțiuni dentare care pot fi tratate înainte să genereze complicații, cum ar fi abcese dentare, parodontoză și pierderea dinților. Igienizarea dentară este, de asemenea, o măsură importantă de prevenție a afecțiunilor dentare.
Așadar, nu neglija analizele și investigațiile de rutină, întrucât acestea au o importanță deosebită pentru menținerea stării de sănătate. Și alte investigații pot fi recomandate de rutină, în funcție de factorii de risc ai pacientului sau de alte afecțiuni cronice diagnosticate. Nu mai sta pe gânduri și solicită medicului de familie un set de investigații de rutină.