5 lucruri pe care trebuie să le știi dacă te pregătești pentru a doua sarcină
Pregătirea pentru a doua sarcină este o etapă importantă și plină de emoții pentru orice mamă. Este o perioadă în care experiența acumulată din prima sarcină poate fi de un real ajutor, dar vine la pachet și cu provocări și întrebări specifice.
1. S-ar putea să dureze mai mult să rămâi însărcinată a doua oară – sau poate nu
Fiecare sarcină este diferită, deci este dificil să prezici cât de ușor sau dificil va fi să rămâi însărcinată cu al doilea copil. Dacă tu și partenerul tău aveți contact sexual frecvent, urmăriți ovulația, dar cu toate astea nu rămâi însărcinată în decurs de un an și ai mai puțin de 35 de ani (sau după 6 luni dacă aveți 35 de ani sau mai mult), consultați medicul.
2. Burtica ta poate să se observe mai devreme
O întrebare foarte comună este: când începi să ai burtica vizibilă în cazul celei de-a doua sarcini? Conform multor mame, acest lucru se poate întâmpla mult mai devreme decât în prima sarcină. Acest aspect poate fi cauzat de modificările mușchilor abdominali din prima sarcină. Din fericire, nu este nevoie să îți achiziționezi o garderobă de maternitate complet nouă pentru această perioadă pentru că ai o mulțime de rochii pentru gravide din materiale naturale, din prima sarcină!
3. Este posibil să simți mișcările bebelușului mai devreme
Mamele au tendința să simtă mișcările fetale mai devreme în timpul celei de-a doua sarcini în comparație cu prima, dar nu pentru că bebelușul se mișcă mai devreme. În schimb, poți mulțumi experienței anterioare a sarcinii pentru faptul că ești mai informată și poți recunoaște mai rapid acea senzație ușoară de fluturare specifică. Din acest moment, de regulă, încep și achizițiile de hăinuțe și accesorii, precum cagula bebelusi, sau alte chestii utile.
4. Complicațiile din sarcina anterioară s-ar putea repeta
Un aspect important de luat în considerare este modul în care corpul a reacționat în sarcina precedentă. Dacă ai experimentat complicații precum hipertensiunea gestațională sau diabetul gestațional, este imperativ să discuți cu medicul tău despre acest istoric medical.
5. Opțiunile tale de naștere se pot schimba
Este important să reflectezi asupra experienței tale anterioare de naștere și să împărtășești aceste informații cu echipa medicală care te va îngriji în timpul celei de-a doua sarcini. Dacă ai avut o naștere fără complicații, ai opțiunea de a continua pe aceeași cale, cu aceleași preferințe și metode de naștere. Cu toate acestea, dacă ai întâmpinat dificultăți sau complicații în timpul nașterii anterioare, este posibil să explorezi alte opțiuni de naștere.
Fiecare sarcină este o experiență unică și specială, iar pregătirea pentru ea implică atât aspecte practice, cât și pregătire emoțională și familială. Este important să ai grijă de tine, să consulți specialiștii și să acorzi atenție nevoilor tale și ale viitorului bebeluș.