5 întrebări si răspunsuri des întâlnite despre Bitcoin
În ultima perioadă, arătându-și utilitatea în urma pandemiei, Bitcoin a atras atenția din partea investitorilor, dar și a oamenilor de rând. Discuțiile circulă în jurul acestei monede și se vorbește despre ea, de necunoscători, că despre ceva din care faci bani fără efort. Lucrurile nu stau deloc așa. Există un efort pe care îl depui, există documentație în spate pe care trebuie să o citești, există legislație pe care trebuie să o știi.
Desigur, au apărut peste noapte și cunoscători înfocați ai acestei monede, oameni care știu cum trebuie să cumpărați sau să vindeți și dau sfaturi. Chiar dacă este un subiect atât de discutat în ultima perioadă, nu este nicio rușine să puneți întrebările potrivite oamenilor de specialitate, preferabil și o să primiți răspunsurile corecte.
Care sunt cele mai des întâlnite întrebări despre Bitcoin și care ar fi răspunsul corect pe care trebuie să-l primiți pentru a nu pica într-o înșelătorie? Este o întrebare retorică, dificilă. Însă am făcut un research socologic și va vom încerca să răspundem cât mai clar pentru toată lumea.
1. Ce este Bitcoin?
Bitcoin este o criptomonedă, care funcționează prin tehnologia Blockchain. Acesta tehnologie este un open source și modalitatea de destribuire prin acest registru face că tranzacțiile să fie sigure și rapide. Bitcoin nu are granița și nu este controlat de niciun guvern. Acesta este caracterizat de volatilitate, ceea ce îi oferă posibilitatea de a va aduce profit atunci când investiți în el. Bitcoin este un sistem de plată, sunt banii internetului. Aceasta fiind și modalitatea prin care se poate trimite.
2. Ce este Blockchain?
Am discutat despre ce este Bitcoin și am menționat rețeaua prin care se desfășoară tranzacțiile, dar nu am explicat ce este Blockchain de fapt. Această fiind o altă întrebare des întâlnită când se specifică cum se trimite Bitcoin.
Blockchain este o înregistrare a tranzacțiilor de Bitcoin. Este un registru care păstrează toate tranzacțiile pe care le faceți în timp real. Registrul distribuit este o mare bază de date care se desfășoară în blocuri, iar cel mai recent bloc conține și setul de tranzacții recent înregistrat. Acesta este transparent și permite tuturor participanților de pe piață să urmărească transferul. Adică dacă trebuie să primiți o cantitate de Bitcoin, intrați pe site-ul blockchain.com și înserați adresa de portofel. Puteți urmări în mod real câte confirmări au tranzacțiile și unde se află cantitatea.
3. Cum cumpăr Bitcoin?
După ce lumea a înțeles în mare ce este și cum funcționează Bitcoin, întrebarea următoare este evidentă. Există multe opțiuni prin care puteți cumpără Bitcoin și cele mai des întâlnite sunt cele prin exchange-uri de criptomonede și prin ATM-uri Bitcoin. Teoria este simplă în principiu. Trimiteți către exchange o anumită sumă de bani, puteți să trimiteți minimul perceput de platformă pentru început și primiți o cantitate de Bitcoin, echivalentul a ceea ce ați plătit. Evident că există și comisioanele pe aceste exchange-uri și vă puteți calcula, în funcție de comisionul perceput și prețul pieței dacă ați primit corect cantitatea pe care ați cerut-o. La ATM vă duceți cu bani cash. Există o întreagă rețea și multe locații de ATM Bitcoin în România. Trebuie doar să căutați pe o hartă care este cea mai apropiată de dumneavoastră. Și aici, că și în cazul platformelor online, există comisioane percepute de bancomate. Tranzacțiile la ATM sunt mai rapide, pentru că trebuie să așteptați doar confirmările din blockchain pentru a primi cantitatea cerută.
4. Pot face bani cu Bitcoin?
Această este cea mai des întâlnită întrebare. Sfatul meu este să nu va gândiți la Bitcoin că la o modalitate de a face bani. Este important să ții cont de regulile economiei de bază și să nu crezi tot ce suma prea bine pentru a fi adevărat. Bitcoin este un ecosistem inovator și nimeni nu vă poate garanta profit. Nimeni nu știe cât o să mai crească, până unde o să ajungă, chiar dacă s-a dezvoltat mult într-un timp foarte scurt. În teorie, Bitcoin trebuie să crească. El a apărut într-o cantitate limitată, de 21 de milioane de unități. Fiind o cantitate limitată, care nu poate fi înmulțită, cu cât este mai rar ceva, cu atât valoarea să crește mai mult. Asemenea aurului, nu degeaba se numește și aurul digital.
5. De ce sa cumpăr Bitcoin?
Dobânzile băncilor sunt aproape 0, inflația reală depășește pragul de 10% pe an, astfel banii voștri din banca își pierd valoarea în timp. Pe de altă parte, Bitcoin este descentralizat, a fost creat într-o cantitate limitată, ceea ce face că în timp să-i crească valoarea.
Banii sunt controlați de guverne, care dictează valoarea acestora. Bitcoin nu este dictat de nimeni. Banii noștri, oricât de mult vrem să negăm, își pierd valoarea în timp. Gândiți-va cât înseamnă 10 lei în urmă cu 10 ani și cât înseamnă acum. Același exercițiu puteți să-l faceți și pentru Bitcoin. În urmă cu 10 ani Bitcoin valora câțiva cenți, iar acum valorează 26.000 de dolari. Nu știm ce o să se întâmple în următorii 10 ani, dar cu siguranță cu 10 lei nu o să va puteți cumpără nici ce puteți acum.