5 idei pentru amenajarea unui parc
Plimbările in parc reprezintă cea mai simplă variantă de a petrece timp în natură, în orice zi a săptămânii, atunci când locuiești într-un oraș aglomerat. Spațiul natural te relaxează și îți permite să faci mișcare, sau să îi supraveghezi pe cei mici în condiții de siguranță deplină.
Ținându-se cont de aceste beneficii pe care trebuie să le ofere un astfel de perimetru, se poate construi o listă cu recomandări de amenajare, valabilă pentru orice dimensiune a unui parc, public sau privat.
1. Cât mai mult spațiu verde
Spatiile verzi din zonele urbane determina intru-un mod semnificativ calitatea aerului, previn eroziunea solului și, totodată, îmbunătățesc absorbția apelor pluviale. De asemenea, centurile de arbori ce înconjoară perimetrul unui parc sunt un foarte bun izolator fonic.
Din punct de vedere al percepției față de zonele verzi ale unui parc, acestea asigură o schimbare bruscă a cadrului, după o zi de muncă obositoare într-un spațiu de birouri, făcând posibilă conexiunea cu elementele naturii atât de aproape de casă.
De aceea, dintr-un parc nu trebuie să lipsească: arbori și arbuști de diferite dimensiuni, spații deschise cu gazon întreținut și întinderi de apă, cu floră specifică.
2. Arii de joacă pentru cei mici
Dorința de a explora lumea din jurul lor și energia specifică vârstei îi determină pe cei mici să se împrietenească atât de ușor cu alți puști de vârsta lor, în ariile de joacă special amenajate în parc. De aceea, aceste zone trebuie să ofere următoarele beneficii:
Siguranța elementelor de joacă. Leagănele, toboganele, zonele cu nisip și suprafața solului trebuie să fie sigure, durabile și simplu de utilizat, pentru a se reduce pe cât de mult posibil riscul producerii unor accidentări nedorite.
Libertate de mișcare foarte bună. Ariile de joacă trebuie să fie suficient de aerisite, astfel încât cei mici să se poată juca împreună, însă fără a exista riscul unei eventuale supraaglomerări.
Vizibilitate excelentă. Părinții trebuie să aibă garanția că micuții se joacă într-un spațiu sigur al parcului, ce permite un contact vizual direct cu zonele de pe margine în care aceștia stau, cât timp cei mici se joacă.
3. Rețea de alei ce asigură mobilitate
Parcul trebuie să ofere mai multe căi de acces către cele mai importante zone din perimetrul său, cât și căi de tranzit dispuse într-un model circular (sau cât mai apropiat de o astfel de formă), cu legături multiple între centurile concentrice.
Astfel, alergatul sau plimbatul pe aleile parcului asigură posibilitatea de a schimba rapid planurile, în funcție de preferințe, cu un efort redus. Se recomandă ca aleile să fie decorate cu borduri de pavaj calitative, utilizate atât pentru trasarea liniilor curbe și drepte.
Cele mai bune borduri de pavaj oferă posibilitatea unei montări facile, fără a fi necesară separarea tranșeelor și/sau pregătirea fundațiilor. În cazul suprafețelor cu pământ pietros, este recomandată utilizarea ancorelor din oțel zincat, pentru o cât mai bună stabilitate.
4. Bănci dispersate omogen
Este important ca pe întreaga suprafață a parcului să existe suficient de multe bănci, elemente de amenajare cu dublu rol: practic și estetic. Acestea trebuie să aibă un design integrat perfect în stilul de amenajare ales și să asigure un nivel ridicat al durabilității.
Din punct de vedere al confortului resimțit la utilizare, băncile pentru amenajarea unui parc se aleg în funcție de următoarele criterii: adâncimea șezutului, înălțimea spătarului, înclinația spătarului, materialele și nivelul de striații al elementelor de sprijin.
5. Zone pentru evenimente
În funcție de suprafața avută la dispoziție, amenajarea unui parc poate include și etapa de organizare a unui spațiu de evenimente: concerte în aer liber, activități sportive și concursuri cu premii, strângeri de fonduri și acțiuni de voluntariat etc
Astfel, parcul devine un pol de socializare important pentru membrii comunității, căpătând și mai multă valoare, din perspectiva celor care participă la astfel de evenimente, într-un astfel de spațiu amenajat cu mese, bănci, scenă, punct de prim ajutor, toalete ecologice etc
Amenajarea unui parc trebuie sa tina cont de nevoile celor vor petrece timp în acest spațiu: nevoia de a se relaxa alături de cei dragi, nevoia de socializare, nevoia de siguranță, nevoia de mișcare pentru atingerea unei nivel al calității vieții ridicat, iar lista poate continua.
Așadar, recomandările de mai sus au rolul de activa aceste beneficii, printr-un plan de amenajare corect, descris de achiziționarea unor elemente decorative calitative și utilizarea eficientă a spațiului disponibil.