5 idei de rețete cu fructe și legume de sezon
Poate vara, mai mult decât oricând, ar trebui să introduci mult mai multe fructe și legume în alimentația ta. Dat fiind faptul că, în sezonul cald, transpiri mult mai mult, implicit elimini și săruri minerale, motiv pentru care echilibrul hidroelectrolitic al organismului este dat peste cap. Din fericire, fructele și legumele conțin foarte multe săruri minerale, iar consumul acestora suplinește pierderile prin transpirație. De asemenea, este și momentul potrivit pentru a fi creativ în bucătărie – fructele și legumele pot fi consumate în foarte multe moduri, nu doar crude!
Descoperă 5 idei de rețete cu fructe și legume de sezon, ușor de făcut și delicioase!
1. Supele cremă
Supele cremă sunt nu doar delicioase, dar și foarte nutritivă. O supa crema de legume îți asigură necesarul caloric pentru o masă, conținând toți macro- și micronutrienții necesari organismului. Poți alege ce fel de legume vrei: de la roșii, ciuperci, până la broccoli, mazăre și chiar vinete. Pentru un plus de savoare, poți adăuga și parmezan și, neapărat, crutoane!
2. Desert cu fructe
Cu toții iubim deserturile, indiferent de forma pe care o iau acestea. Vara este momentul oportun pentru a te bucura de toate fructele care se coc și pot fi consumate. Poți încerca să prepari un pandispan cu visine, o tartă cu cireșe, cu căpșuni sau o înghețată de pepene verde. Delicioase, hrănitoare, bogate în vitamine și minerale!
3. Limonadă cu castravete
Nimic nu te poate răcori mai bine într-o toridă zi de vară decât o limonadă revigorantă. Dincolo de limonada clasică, poți încerca limonada cu castravete. Pentru a o prepara ai nevoie de 500 ml de apă, 50 de grame de zahăr, un castravete tăiat felii și 6 lămâi. După ce le pui într-o carafă, se amestecă bine și se lasă la frigider pentru o oră. Rezultatul este exact ce trebuie!
4. Salatele de vară
Vara este anotimpul lumea consumă foarte multă salată, sub diferite forme. Salatele sunt mâncăruri ușoare, care nu necesită consumul unei cantități mari de energie pentru digestie. Nu doar că, după ce le consumi, te simți mai ușor, dar, în funcție de rețetă, îți pot asigura necesarul caloric al unei mese. Salata cu piept de pui, salata Caesar și cu năut sunt cele mai hrănitoare!
5. Legume la grătar
Legumele la grătar, rumenite, sunt printre cele mai sănătoase mese. Nu doar că-și păstrează tot conținutul în minerale și vitamine, deoarece prin fierbere sau prăjire mare parte din acesta este denaturat, dar sunt ușor de preparat și nu necesită niciun fel de pregătire ulterioară. Trebuie doar să le așezi pe grătar și, după gust, să le asezonezi cu diferite condimente și ulei de măsline.
Bineînțeles, poți include legumele și fructele în tot tipul de rețete. Le poți consuma și crude, important este ca, încetul cu încetul, să le integrezi în planul tău alimentar zilnic, pentru că beneficiul consumului lor este evident. Nu doar că sunt bogate în vitamine, minerale și micronutrienți, dar au și un conținut mare de antioxidanți, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi dăunători.