5 cele mai comune accidentări la care sunt predispuși alergătorii și cum pot fi prevenite
Alergarea este un sport excelent pentru a te menține în formă și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Totuși, ca în cazul oricărui sport, riscurile nu sunt excluse și accidentările pot să apară din diverse motive. Alergătorii sunt predispuși la anumite leziuni din cauza caracterului repetitiv al activității. Află care sunt cinci cele mai comune tipuri de lovituri în cazul alergătorilor, dar și cum pot acestea să fie prevenite.
Genunchiul alergătorului (sindromul dureros femuro patelar)
Genunchiul alergătorului este o leziune frecventă în rândul sportivilor și se caracterizează prin durere în jurul sau în spatele rotulei. Acest sindrom apare din cauza suprasolicitării genunchilor și a presiunii constante care se exercită asupra acestora în timpul alergării. Pentru a preveni această afecțiune este indicat să:
- ai o tehnică corectă de alergare;
- eviți antrenamentele când organismul tău este obosit;
- crești treptat durata și distanța de alergare;
- întărești mușchii cvadriceps;
- utilizezi încălțăminte adecvată.
Ruptura de ligamente
Ruptura de ligamente este un alt tip de accidentare comună printre alergători. Această leziune apare atunci când ligamentul se întinde excesiv sau când se rupe și este de mai multe tipuri:
- ruptura de ligament anterior (LIA);
- ruptură de ligament colateral medial;
- ruptură de ligament parțială;
- ruptură de ligament completă.
Există mai multe metode prin care se pot preveni rupturile de ligamente. Este important ca înainte de sesiunea de alergare să te încălzești corespunzător și să faci pauze atunci când corpul îți dă semnale că ai nevoie. De asemenea, păstrează o greutate corporală normală pentru a nu pune presiune excesivă pe genunchi.
Artroza genunchiului
Alergătorii sunt afectați în număr destul de mare și de artroza genunchi. Această afecțiune este cauzată de degradarea cartilajului articular. Tratamentele în stațiuni balneoclimatice sunt o metodă indicată pentru a preveni artroza, la fel ca exercițiile menite să întărească musculatura și ligamentele.
Fasciita plantară
Fasciita plantară se caracterizează prin inflamația fasciei plantare. Alergătorii sunt afectați în mod frecvent de dureri de călcâi din această cauză. Pentru a preveni afecțiunea se recomandă purtarea de încălțăminte adecvată, cu suport bun pentru talpă, efectuarea de exerciții menite să întărească mușchii gambei și piciorului și menținerea unei greutăți corporale sănătoase pentru a reduce presiunea exercitată asupra picioarelor.
Tendinita ahileană
Inflamația tendonului lui Ahile este prezentă la alergători de anduranță, care practică acest sport pe distanțe lungi. Pentru a evita această problemă este importantă efectuarea încălzirii adecvate, precum și creșterea treptată a nivelului de efort depus. De asemenea, sportivii trebuie să poarte încălțăminte adecvată și să își protejeze zonele sensibile ale picioarelor cu accesorii specifice. Pauzele de refacere în timpul antrenamentelor nu trebuie neglijate și se recomandă efectuarea de exerciții pentru întărirea musculaturii.