5 aspecte de care să ții cont atunci când vrei să îți faci o afacere proprie
Să începi o afacere mică nu este deloc o decizie la fel de mică. Dar, în ciuda nenumăratelor sacrificii și provocări cu care se confruntă antreprenorii de IMM-uri, mai mult de jumătate dintre aceștia ar începe totul de la început din nou și din nou.
Dacă te gândești să te apuci de treabă propriu-zis și să îți faci o afacere proprie, există câteva aspecte de care să ții cont și care te vor propulsa pe drumul spre succes.
1. Piața
Piața sau publicul țintă este comunitatea căreia îți vei oferi serviciile și/sau produsele. Piața poate fi o comunitate geografică sau un grup specific care are interese și nevoi comune și pe care afacerea ta le poate îndeplini. Prin urmare, este esențial să faci cercetări de piață aprofundate cu privire la cererea de produse înainte de a pune afacerea pe picioare.
În timp ce te ocupi de cercetarea de piață, asigură-te că poți produce suficiente produse sau ai o forță de muncă specializată pentru a oferi serviciile de care oamenii au nevoie. De asemenea, aceste lucruri sunt importante pentru a face un profit decent la început de drum și pentru a menține afacerea în funcțiune în continuare.
2. Management
Fiecare IMM trebuie să aibă un proprietar și/sau mai mulți asociați – persoane cu capacități de gestiune care să înceapă afacerea și să o conducă încă din prima etapă. Deci, dacă vrei să-ți deschizi un business, gândește-te dacă te vei ocupa de gestionarea activităților pe cont propriu, vei avea un manager specialist sau vei avea unul sau mai mulți parteneri de afaceri.
În schimb, dacă te decizi să te alături altora în afaceri, va trebui să te asiguri că toată lumea implicată are abilitățile și expertiza necesare pentru a-și opera cu succes părțile lor de afaceri.
3. Capital de pornire și/sau de dezvoltare
Dintre toate aspectele legate de afaceri, aceste este, de asemenea, unul dintre cele mai importante. Orice IMM are nevoie de capital de pornire și, ulterior, pentru dezvoltarea afacerii.
Capitalul este factorul numărul unu pentru care multe afaceri la început de drum eșuează în drumul lor spre succes, așa că ar trebui să te gândești la următoarele lucruri:
- De câți bani ai nevoie pentru a începe o afacere?
- Pentru ce ai nevoie de această sumă?
- De unde poți obține acești bani? Care este sursa ta de finanțare?
4. Locație și facilități
Dacă nu vrei (sau nu este posibil) să ai un business complet online pe care să-l operezi din confortul casei tale, vei avea nevoie de un loc fizic din care să-ți conduci afacerea.
Dacă ai nevoie de un birou cu spațiu de depozitare pentru produse sau spațiu pentru echipamente și personal, poate fi necesar să strângi bani pentru a închiria o locație. Dar, în funcție de orașul în care locuiești, este posibil să ai acces la spații de lucru de tip co-working. Acestea sunt spații de birouri care îți permit să închiriezi doar un birou sau o sală, astfel încât să ai o adresă fizică pentru afacerea ta.
5. Structura companiei
Nu în ultimul rând, un alt aspect important de care să ții cont atunci când îți deschizi o afacere este structura legală a acesteia. În funcție de ce îți dorești să oferi, de industria în care vei opera și de planurile strategice de dezvoltare, poți decide ce tip de entitate legală funcționează cel mai bine pentru tine: persoană fizică autorizată (PFA), societate cu răspundere limitată (SRL), întreprindere individuală/familială (II/IF) etc.
Gândește-te dacă structura pe care o alegi îți va influența responsabilitățile, de ce documente ai nevoie pentru legalizare, ce tip de impozite trebuie să plătești, cum scoți profit și ce se întâmplă dacă ești aproape de faliment.
Pornirea propriei afaceri necesită multă muncă și planificare. Luând în considerare cele cinci aspecte menționate mai sus, vei oferi businessului tău cea mai bună șansă de a reuși chiar din prima încercare.