4 comportamente toxice care distrug orice relație de cuplu. Foarte periculoase, mai ales acum în izolare

0

Renumitul psiholog și cercetător american John Gottman a identificat patru tipuri de comportamente toxice care, în timp, pot duce la disoluția cuplului. Indiferent dacă sunteți căsătoriți sau nu! Unii cred că actul căsătoriei, un copil, iubirea, bunuri în comun reprezintă garanția sigură că nu se ajunge la despărțire. Astfel că nu depun niciun efort pentru remedierea problemelor apărute și îndreptarea comportamentelor care rănesc.

În timpul izolării răbdarea ne este pusă drastic la încercare și avem tendința să scăpăm hățurile controlului emoțional, ceea ce dăunează relației de cuplu. Prin urmare acum, și după ce trece starea de urgență, ai mare grijă să nu pui în practică următoarele.

Evită critica

Cam orice conflict începe cu o critică și cu punerea de etichete, în limbaj mai delicat sau mai dur. Ești insensibil, neserios, neatent, imatur… lista o completezi tu în gând. Și iată cum din start are loc un atac la persoană. Apoi sunt subliniate greșelile, se caută vina, și chiar se ajunge la generalizări: niciodată nu ții cont și de ce vreau eu, niciodată nu mă ajuți la treabă acasă, întotdeauna faci numai ce vrei tu etc. Practic aici avem două tipuri de gânduri automate negative, așa cum sunt numite ele în psihologie, și anume etichetarea și suprageneralizarea. Când ești criticat constant îți este atacată valoarea, importanța, e pus la îndoială caracterul tău iar încrederea în sine primește lovituri atât de mari încât ajunge la pământ. Cine vrea să primească asemenea tratament? Și iată cum critica este unul dintre acele comportamente toxice care pavează cu succes drumul către despărțire.

Disprețul: comportamentul toxic…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.