3 reacții diferite pe care le avem în fața coronavirus. Tu în ce etapă psihologică te situezi?

0

Mulți dintre noi am pierdut deja șirul zilelor de izolare la domiciliu, din cauza pandemiei de coronavirus. Trecem prin stări diverse, de multe ori antagonice și ne luptăm cu adaptarea. Dar etapele psihologice legate de virus au o desfășurare anume, cu diverse comportamente specifice.

Etapa de teamă sau frică

Asta e ceea ce am experimentat la începutul pandemiei de coronavirus, iar unele persoane încă se află în acest stadiu. Simți frică, furie, frustrare, teamă pe care le transmiți și persoanelor cu care locuiești ori cu care comunici online sau la telefon. Orice informație legată de coronavirus este împărtășită cunoscuțiilor și analizată în detaliu. Te plângi des, orice este o sursă de disconfort și ai tendința de a face cumpărături în cantități foarte mari. Unele produse chiar sunt necesare, altele nu, și mai ales nu în cantitățile respective.

Etapa de învățare

Este cea intermediară către etapa cu adevărat sănătoasă și utilă în fața coronavirus. Acum nu mai crezi orice citești pe internet, te documentezi, pui la îndoială, selectezi știrile false. Consumul în sine de informație scade. Nu mai cauți responsabili, vinovați. Mergi pe premisa că fiecare face cât poate sau ce trebuie. Inclusiv paznicul de la magazin care te roagă să aștepți afară în frig, pentru că în magazin e prea aglomerat. Deși nu e confortabil, e o măsură necesară. Așa cum este și izolarea.

Tu la rândul tău evaluezi mult mai realist și corect situația în care te afli și încerci să găsești moduri mai bune de reacție sau acțiune. Înveți să-ți identifici emoțiile și renunți să mai vrei să controlezi lucruri care nu țin de tine. Începi să faci…

 

Citeste continuarea AICI

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.