12 metode eficiente prin care pot scapa de riduri

0

Ridurile, iata o problema la ordinea zilei pentru multi dintre noi. In acest articol iti prezentam 12 metode eficiente prin care poti scapa de riduri.

 

Ce sunt ridurile?

Care sunt cauzele ridurilor?

Ce metode eficiente exista pentru a scapa de riduri?

 

Ce sunt ridurile?

Cu totii facem riduri pe masura ce inaintam in varsta. Ridurile apar in principal pe partile corpului care sunt cel mai frecvent expuse la soare, inclusiv fata, gatul, spatele mainilor.

Ridurile se incadreaza in doua categorii: linii fine, de suprafata si linii mai adanci. 

Care sunt cauzele ridurilor?

Exista multi factori care contribuie la aparitia ridurilor. Urmatoarele sunt cele mai importante:

  • Procesul de imbatranire – Odata cu varsta, celulele pielii se divid mai incet, pielea devine mai fragila, iar reteaua de fibre de elastina si colagen, care sustin stratul exterior, slabeste si se desface. De asemenea, glandele sebacee sunt mai putin eficiente, ceea ce face ca pielea sa fie mai putin capabila sa retina umiditatea si sa para mai incretita. Toti acesti factori contribuie la dezvoltarea ridurilor.
  • Contractii musculare faciale – Liniile fine sau ridurile dintre sprancene si cele care apar in coltul ochilor se dezvolta pe fondul contractiilor musculare. Zambetul, incruntarea si alte expresii faciale obisnuite fac ca aceste riduri sa devina mai proeminente odata cu varsta.
  • Expunerea la soare – Expunerea excesiva la radiatii ultraviolete poate duce la imbatranirea prematura a pielii. Razele solare ultraviolete care provoaca leziuni asupra fibrelor de colagen si a celor de  elastina. In lipsa acestora, pielea isi pierde fermitatea si flexibilitatea, ducand la aparitia ridurilor.
  • Fumatul – Pielea sanatoasa se regenereaza intotdeauna. Fumatul insa determina o reducere a productiei de colagen nou. Lipsa colagenului nou duce la dezvoltarea ridurilor.

 

Ce metode eficiente exista pentru a scapa de riduri?

  • Face yoga – Face Yoga este o tehnica de exersare a muschilor fetei pentru a-i pastra tonusul si tineretea. Face Yoga te invata cum sa folosesti muschii fetei corect si constient, prin exercitii de relaxare si de tonifiere, pemtru o linie mai ferma a fetei si a gatului. Face Yoga te ajuta sa previi si sa scapi de ridurile nedorite.
  • Retinoizi – Aceasta este o metoda eficienta de remediere a semnelor imbatranirii, cum ar fi pigmentarea neuniforma, rugozitatea si ridarea. La inceput, aceste produse cosmetice si medicale aplicate pot provoca inrosirea pielii si descuamarea, dar apoi pielea capata un aspect neted, stralucitor.
  • Acizi alfa-hidroxi. Preparatele care contin acesti acizi din fructe sunt sigure pentru piele, acestea provoaca doar iritatii usoare si temporare, aspectul pielii fiind in urma tratamentului vizibil imbunatatit dupa aplicare.
  • Antioxidanti – vitamina A, C si E, beta-carotenul. Produsele medicale si cosmetice care contin antioxidanti pot oferi o anumita protectie solara si pot reduce usor ridurile.
  • Peeling facial. Tratamentele sunt efectuate cu produse care contin ingrediente precum fenolul si acidul tricloracetic pentru a patrunde mai adanc in piele. Tratamentul are efect de netezire a ridurilor fine. Cu toate acestea, cu cat tratamentul este mai profund, cu atat este mai mare este posibilitatea de aparitie a unor efecte secundare, cum ar fi cicatrici si modificarea culorii pielii.
  • Dermabraziunea. Dermabraziunea si peelingul chimic sunt doua dintre metodele traditionale cele mai utilizate pentru rejuvenarea pielii si reducerea ridurilor. Aceasta procedura “slefuieste” pielea si poate avea efecte pozitive temporare asupra ridurilor. Indepartarea straturilor pielii pentru a reduce ridurile este o modalitate eficienta de a redobandi o piele mai neteda si mai tanara. Efectele secundare posibile includ cicatrizarea si modificarile permanente ale culorii pielii.
  • Microdermabraziunea. Ca si dermabraziunea, aceasta procedura indeparteaza un strat de piele cu o perie rotativa si stimuleaza formarea colagenului in straturile profunde ale pielii.
  • Preparate injectabile de acid hialuronic. Ridurile permanente pot fi tratate prin injectare de acid hialuronic. Pliurile proeminente din jurul gurii, nasului si barbiei sunt cele mai frecvent tratate. Acidul hialuronic, un polimer de zahar natural, este cea mai utilizata substanta de umplere a ridurilor. Tratamentul cu acid hialuronic este eficient si ofera rezultate timp de aproximativ 4 pana la 6 luni, moment in care procesul de injectare ar trebui repetat pentru a mentine aspectul neted al pielii obtinut. Efectele secundare pot include umflarea temporara si durere la nivelul tegumentului.
  • Preparate injectabile de toxina botulinica (Botox) relaxeaza sau “ingheata” muschii care produc ridurile pe frunte, liniile fine din jurul ochilor si alte riduri. Efectul de estompare a ridurilor dureaza cateva luni, iar tratamentul trebuie repetat pentru a sustine procesul de rejuvenare.
  • Terapia cu laser. Prin aceasta terapie se poate stimula productia de colagen a pielii, care are ca efect netezirea temporara a pielii.
  • Chirurgie plastica sau facelift. Aceasta este o procedura chirurgicala de rejuvenare in timpul careia excesul de piele si grasime este indepartat de pe fata si gat. Rezultatele dureaza de obicei intre 7 si 10 ani.
  • Terapia cu ultrasunete sau ultherapy. Aceasta este o tehnica noninvaziva care foloseste ultrasunetele pentru rejuvenare faciala fara bisturiu.

 

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Daca ridurile te deranjeaza sau daca vrei sa le previi, exista metode care te pot ajuta. Alege formula de tratament cea mai potrivita varstei si problemelor specifice cu care te confrunti. 

 

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.